iqbeauty

ERP-software voor cosmeticabedrijven: dit moet u weten

Geplaatst op

Er is anno 2024 geen bedrijf meer dat niet op één of andere manier wordt ondersteund door software. De cosmeticabranche vormt hierin dan ook geen uitzondering op de regel. Met name de productiesector, waar een cosmeticabedrijf onder zou kunnen vallen, maakt heel veel gebruik van ERP-software.

Wat is Enterprise Resource Planning?

Enterprise Resource Planning, ofwel ERP, omvat het softwarematig in kaart brengen van alle processen binnen een organisatie. De software biedt ondersteuning bij het automatiseren van bepaalde processen en verbindt deze met elkaar. Ter illustratie: vroeger moest men de bevoorrading nauwlettend in de gaten houden, tegenwoordig kan ERP-software dit proces automatiseren. Zo geeft het bijvoorbeeld een signaal af als het voorraadpeil te laag wordt.

Een ander kenmerk van ERP-software is diens rol als centrale database. Iedere medewerker van het bedrijf heeft hierdoor toegang tot de meest actuele en relevante data en is hierdoor beter in staat om met elkaar te communiceren, wat uiteindelijk de onderlinge samenwerking bevordert.

Branchespecifieke ERP-software

Echter, gezien de omvang en diversiteit van de huidige softwaremarkt, is het niet altijd even makkelijk om een geschikt softwaresysteem te vinden. Het is daarom aan te raden om op zoek te gaan naar een branchespecifiek ERP-systeem. Aanbieders van deze systemen weten namelijk als geen ander waarmee de sector op dagelijkse basis te maken krijgt, en hebben de softwaresystemen hier nauwkeurig op afgestemd. Als het op software aankomt heeft een cosmeticabedrijf heeft namelijk niet dezelfde behoeften als een voetbalvereniging.

Meer weten over ERP-software voor de productiesector? Klik dan hier.

Kwaliteitsbeheer, logistiek en warehouse management

Zodoende ziet ERP-software er in iedere sector net iets anders uit. Laten we daarom eens kijken naar de meest gebruikte modulen binnen de productiesector.

Kwaliteitsbeheer. Als er een sector gewend is aan strenge wet- en regelgeving, dan is het de productiesector wel. Om de kwaliteit van een product te waarborgen, moet men zorgvuldig en gestructureerd te werk gaan. Om deze processen zo overzichtelijk en efficiënt mogelijk in te kunnen richten, kan men gebruikmaken van een module voor kwaliteitsbeheer.

Logistiek. Het is van cruciaal belang dat de goederenstromen van een organisatie overzichtelijk in kaart worden gebracht. Van het productieproces, tot aan de uiteindelijke verzending aan de klant: ERP-software zorgt ervoor dat alles op het juiste moment, op de juiste plek aankomt.

Om deze logistieke processen zo efficiënt mogelijk in te kunnen richten, vertrouwen veel productiebedrijven op een losstaande module voor Supply Chain Management, afgekort ook wel bekend als SCM. Deze module maakt vervolgens onderdeel uit van de ERP-omgeving, en beide systemen kunnen eenvoudig informatie met elkaar uitwisselen.

Warehouse management. Van de ontwerper, tot aan de producent en distribiteur: gedurende het gehele productieproces moeten de goederen op een bepaalde plek worden opgeslagen. Het is van cruciaal belang om hier een goede structuur in aan te brengen, anders gaat het al heel snel mis. Er moet duidelijk zicht op de goederen; waar deze zich bevinden en in welke hoeveelheid.

Veel bedrijven in de productiesector vertrouwen hiervoor op het gebruik van een Warehouse Management Systeem (WMS), in onze taal ook wel bekend als magazijnbeheersysteem. Ook hier maakt dit systeem onderdeel uit van de overkoepelende ERP-omgeving.

Over ons

We houden je graag op de hoogte van de verschillende beauty tips. Lees er meer over.

Contactgegevens

Via info @ iqbeauty .nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden