iqbeauty

Is bruisend water slecht voor mijn tanden?

Geplaatst op

Bruisend water, zoals Spa rood, is voor veel mensen een ideale dorstlesser. Hoewel er vrijwel geen kunstmatige smaakstoffen in zitten en zeker geen kleurstoffen, zit er wel koolzuur in. De vraag is dan ook of deze bubbels op termijn schadelijk kunnen zijn voor je gebit en algehele mondgezondheid. Het is redelijk algemeen bekend dat iedere drank met koolzuur een hogere zuurgraad heeft en er zijn onderzoeken die aangeven dat een hogere zuurgraad het enamel op je tanden aantast. Dit is de buitenste, harde laag van je tanden waar de gaatjes het eerst vormen.

Wat wijst onderzoek uit?

Er is onderzoek gedaan naar de mogelijke schadelijkheid voor je tanden van bruisend water. In deze onderzoeken werden tanden gebruikt die verwijderd werden als onderdeel van een tandartsbehandeling en zijn daarna gedoneerd voor onderzoek. De onderzoekers keken of bruisend water het enamel agressiever aanvalt of aantast dan ‘normaal’ water. Het resultaat? Er was geen significant verschil op het enamel tussen de beide soorten water. Dit geeft dus aan dat, hoewel het een hogere zuurgraad heeft, het door je tanden ook beschouwd wordt als ‘gewoon’ water.

Tips voor het genieten van bruisend water én je mondgezondheid

Bruisend water is vele malen beter voor de gezondheid van je gebit dan frisdranken met een hoog suikergehalte (of een vervanger voor suiker). Zorg daarnaast dat je de hele dag door genoeg water blijft drinken! Het is en blijft de beste drank voor je tanden en om vocht binnen te krijgen. Daarbij spoel je etensresten weg, waardoor je minder schadelijke bacteriën in je mond ontwikkelt. 

Let wel op dat er verschillende soorten bruisend water zijn. Het is populair om water van citrusvruchten (zoals citroenwater) te drinken. Dergelijke dranken hebben een hogere zuurgraad en kunnen dus wel schadelijker zijn voor je tanden. Als je dit lekker vindt, beperk dan de momenten waarop je dit drinkt. Drink het dus niet de hele dag door, maar tijdens maaltijden. Als je meer informatie wil over mondgezondheid en tips kun je het beste een tandarts of mondhygiënist raadplegen, zoals iSmile tandartsen in Amsterdam. Zij kunnen je vaak nog veel meer vertellen en houden rekening met je persoonlijke leefstijl.

Let tevens op dat bepaalde merken wel meer suiker toevoegen aan hun bruisend water, waardoor het weer wel schadelijk is voor je gebit! Kijk voordat je een fles koopt op de verpakking of er niet kunstmatige zoetstoffen of suiker aan toegevoegd is. Daarbij blijft ‘gewoon’ water altijd de beste keuze voor je gebit!

Gerelateerde berichten

Over ons

We houden je graag op de hoogte van de verschillende beauty tips. Lees er meer over.

Contactgegevens

Via info @ iqbeauty .nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden